Courthouse roof getting fibreglass shingles

Gary
Gary Kean
Send to a friend

Send this article to a friend.

The roof of the Corner Brook Law Courts is seen with a few missing slate tiles in this file photo.

CORNER BROOK  It may not be slate tile, but at least it will look like it.

That’s the solution being implemented for the roofing woes of the Corner Brook Law Courts building.

The original design of the building featured slate tiles adorning the intricate roof structure. However, the stone tiles became a problem when they began falling off during windy weather shortly after the building opened in 2010.

At one point, a falling tile nearly struck a person attending the courthouse. The Department of Transportation and Works had to erect safety fencing around the entire perimeter and build wooden structures around the entrances to the building.

The department also asked the original roofing contractor, Allied Constructors, to determine if there had been a flaw in the initial design or in the installation of the roof. Government also threatened to take legal action against the contractor if it didn’t remediate the problem.

Allied designed and installed the original roof.

Those issues are still going through the legal processes, according to Transportation and Works Minister Paul Davis.

In the meantime, action is being taken to put fibreglass shingles that resemble the original slate tiles. The tender for that was issued this past spring and has been awarded to a different contractor, BDW Roofing based in Stephenville.

“So, you will have a similar effect (as slate tiles), but with a fibreglass shingle,” said Davis. “We know that’s what is widely used in many buildings and houses throughout Newfoundland and Labrador. They are sort of time-tested.”

More importantly, Davis said completing this work will mean the unsightly safety fencing and wooden alcoves will finally be removed.

“That’s the plan,” he said. “We hope to have it all done, completed and cleaned up this year and have it back to a finished condition like we hoped to have back in 2010.”

Twitter: WS_GaryKean

Organizations: Department of Transportation and Works

Geographic location: CORNER BROOK, Stephenville, Newfoundland and Labrador

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thanks for voting!

Top of page

Comments

Comments

Recent comments

  • Victoria
    August 29, 2013 - 12:30

    Thanks for the post. I feel like my shingles don't match my house. I want to put in something different. I really like this idea, the look is really pretty. Do you think that roofing in Augusta GA might have something like this for my home? I would appreciate and thoughts you have. Thanks again!

    • jeff
      September 01, 2013 - 10:52

      Hi my name is jeff and own a roofing company for 17 yrs we carry the product that you are asking about and would love to answer any questions about it. please call 709 660 2284

  • Mike
    July 28, 2013 - 08:06

    The bigger issue, Mr. Davis, is your government's inability to properly manage a simple capital expenditure.$23 million was spent on a much needed courthouse, but no consultation was done with the stakeholders that will use the court rooms. From jurors not being able to see witnesses, to positioning witnesses next to accused (a real issue for cases involving violenc), and inoperable video equipment, this building was very poorly conceived and managed. The optics of the battlefield fencing and plywood porticos just add to the exasperation that people who work in or attend the courthouse experience. Mr. Davis, you and your fellow ministers have to learn the value of consultation. You need to learn to listen to others who know more than you. Being elected does not make you omnipotent. The budget cuts were further evidence of the need to consult with specific participants. Hopefully you will learn this lesson before the next big capital project, like a multi-million dollar hospital, sees more money wasted on a much needed project.

    • david
      July 29, 2013 - 16:23

      Mike : I think you're making this a case of innocent incompetence, when it was very much a different story. It seems that a tiny Avalon slate quarry company, known up to that time for producing cute little drink coasters, wanted to get into the specialty slate roofing industry, and Danny granted them a whopper of a rookie apprenticeship project on the taxpayer dime. They had no idea what they were doing, they didn't know how to properly and safely attach slate shingles in a tired-tested way, et voila: the Newfie Killer Courthouse.

  • david
    July 27, 2013 - 15:29

    Danny's courthouse...what a typical, farcical, illogical, non-sensical turdpile. But even if its a white elephant of a building akin to the Pepsi Centre, and it was more like running the gauntlet of a French guillotine than entering a court of law, at least it exists...unlike the legend of the mythical hospital.